A technológiai fejlődés az élet számos területén felfedezhető. A 3D nyomtatás az elmúlt évek legnagyobb vívmányai közé tartozik. A szépségipartól kezdve az építőiparon át egészen a napelemekig mindenhol megreformálta a gyártási módszereket. A legkisebb kozmetikai kiegészítők előállítása is sokkal gyorsabb, de ma már egy komplett tartószerkezetet is elkészíthetünk a segítségével.

Mi is az a 3D nyomtatás?

Tulajdonképpen ez egy olyan gyártási folyamatot jelent, amivel az objektumok rétegről rétegre történő építését lehet megoldani. Olyan alapanyagokat lehet felhasználni a művelethez, mint a fém, műanyag, de organikus anyagokat is. A napelem tartószerkezet gyártásához is használhatjuk, a Modulfix kínálatában több modern kialakítással is találkozhatunk. A 3D nyomtatás segítségével a bonyolult geometriájú, testreszabott objektumok költséghatékony, gyors előállítását is megoldhatjuk.

Ezek közé tartoznak a napelemek is. Ez teljesen új lehetőséget teremt a rendszerek tervezésében, valamint elkészítésében. A 3D nyomtatással gyártott panelek rugalmasabbak, könnyebben testreszabhatóak, mint a hagyományos módszerrel készítettek. Az épületekre, más szerkezetekre formatervezett megoldásokat helyezhetünk fel. Ezzel az esztétikai vonzerőt és persze a hatékonyságot is növelhetjük.

Az egyedi tervezés is nagy előnyt jelent. Tulajdonképpen a 3D nyomtatás segítségével szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat. Minden körülményhez, épülethez megtalálhatjuk az ideális kialakítást. Új távlatokat, lehetőségeket nyit meg. Oda is helyezhetünk napelemes rendszert, ahova eddig nem volt lehetséges. Olyan anyagok, struktúrák kifejlesztése is elérhető lesz, amelyekkel nagyobb hatékonyságot és hosszabb élettartamot lehet lehetővé tenni.

Kihívásokra is számítani kell

Egyelőre még nem számít olyan elterjedtnek a 3D nyomtatás a napelemes rendszerek esetében. A legnagyobb kihívás jelenleg az anyagok tartóssága és minősége. A napelemeknek kiemelkedően ellenállónak és egyben megbízhatónak kell lennie. Fel kell készülni a szélsőséges időjárási viszonyokra, valamint más környezeti hatásokra is. Egy átlagos napelemes rendszernek is több évtizeden keresztül kell ellátnia a feladatát. A teljesítményhez kapcsolódó és hatékonysági követelményeknek is meg kell felelnie a 3D nyomtatásban használt anyagoknak. Gondolunk itt a fényáteresztő képességre és a napenergiát átalakító hatékonyságra.

Közelebb van, mint gondolnánk

Már az Egyesült Államokban és Hollandiában is vannak olyan projektek, amelyek biztató eredményeket tudnak felmutatni a 3D nyomtatás és a napelemes rendszerek ötvözésében. Napelemes autót már készítettek ezzel a módszerrel, amely teljesen fenntartható energiaforrásokat használ a működéshez. Ez egy olyan terület, ami a közeljövőben valószínűleg teljes mértékben meg fogja változtatni a különböző, környezetbarát rendszerek gyártását.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU