A korpásodás a népesség egyik leggyakoribb fejbőr megbetegedése, mely különböző mikroorganizmusoknak és genetikának köszönhetően alakulhat ki. Sok gonddal jár, hiszen a tünetek elmulasztása után is rendszeresen kiújulhat. A ruhákon, valamint a vállakon ismételten megjelenhetnek a kisebb-nagyobb hámsejtcsoportok fésülködés után, ezenkívül a viszketés is újra felléphet, súlyosabb esetben pedig akár a gyulladásos kipirosodás is megkeserítheti az életünket.

Milyen okai lehetnek a korpásodás kialakulásának?

A fokozott korpaképződésnek két fő oka lehet. Az egyik az, hogy a fejbőrön megtelepszik egy gombafajta és az elszaporodik, miközben a hajhagymák által termelt faggyúval táplálkozik, ennek a hatására pedig irritálja a fejbőrt, valamint gyorsítja a hámsejtek pusztulását. A másik pedig az, hogy genetikai hajlamunk van a korpásodásra, melyet valamilyen külső környezeti tényező a felszínre hoz.

Hogyan kell kezelni a korpás fejbőrt?

A korpásodás lényege az, hogy egy gombafajta elszaporodik a fejbőrön, aminek a hatására a fejbőrünk fokozottan elkezd hámlani. Annak érdekében, hogy eltávolítsuk a mikrobák fő táplálékát, azaz a megtermelt fattyút, gyakran, akár naponta is érdemes lehet hajat mosni, ha zsíros fejbőrrel rendelkezünk, mert azzal eltávolítjuk a fő táplálékukat. Száraz fejbőr esetében viszont kerülni kell a gyakori hajmosást, de javasolt tápláló készítményeket használni. Ezenkívül a korpa elleni küzdelem akkor lesz a leghatékonyabb, ha a samponunkat bizonyos időközönként váltogatjuk, mert a szervezetünk egy idő után hozzászokik a hatóanyaghoz és akkor már nem pusztítja el a gombákat. Ráadásul ez egy makacs állapot, mely a tünetek elmúlása után is bármikor kiújulhat, így nagy türelmet és állandó kezelést igényel az érintettek részéről.

A korpa kezelése előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy milyen korpáról beszélünk, mert több fajtája is van. Az emberek többségénél fehér korpáról van szó, amely a száraz fejbőr hatására lepotyog. Ez a száraz korpa gyakran hajlam vagy hormoningadozás hatására alakul ki, de az allergia, a stressz, a nem megfelelő hajápolás, valamint az egészségtelen táplálkozás is kiválthatja. A korpásodás ezen típusát megfelelő ápolással viszonylag hamar meg lehet gyógyítani házi praktikákkal vagy szokványos korpásodás elleni samponokkal is. Azonban van egy úgynevezett zsíros, sárgás korpa is, mely sokkal makacsabb, ezért csak speciális, gomba okozta korpásodás elleni készítményekkel lehet ideiglenesen eltűntetni.

A korpás haj kezelése nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert a komfortérzetünket tönkreteheti a viszkető, akár gyulladt és feszülő bőr. A korpásodás okától függetlenül, kínálatunkban megtalálható hajdiagnosztikai termékekkel a fejbőr túlzott korpásodása célzottan kezelhető. A fejbőr felfrissítése és energizálása, valamint az elhalt hámsejtek kíméletes eltávolítása során lényeges az ápolóanyagok megfelelő használata és kombinációja a maximális hatékonyság elérése érdekében.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU