Állásinterjúra hívást kapni mindig nagy öröm és egyben izgalom is. Azonban az, hogy az interjú sikeres legyen, gyakran nem csak az önéletrajzodon múlik. A megfelelő előkészület és az interjú alatti viselkedés legalább olyan fontos. Ebben a cikkben egy tapasztalt karrier tanácsadó, Tomori Nóra osztja meg velünk a legfontosabb tippeket.

1. Első benyomás

Öltözködés: Az interjú előtti napokban válaszd ki a ruhádat. Legyen az öltözék professzionális és az adott pozícióhoz illő. A túlzottan feltűnő és vagány ruhadarabokat, kiegészítőket kerüld el.

Pontosság: Legyél pontos, de ne túl korán. 5-10 perccel az interjú előtt érkezz meg, így lesz időd egy kis lehiggadásra.

2. Készülj fel

Informálódj: Ismerd meg a céget, ahová jelentkeztél. Nézd meg a honlapjukat, olvass utána az iparágnak, és legyen képben a legfrissebb híreikkel.

Kérdések: Legyél felkészülve arra, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel neked és készíts magadnak is kérdéseket.

3. Kommunikáció

Testbeszéd: A testbeszéd sokat elárul rólunk. Ügyelj a nyitott testtartásra, kerüld az összefont karokat és a túl sok kézmozdulatot. A szemkontaktus kialakítása is fontos.

Válaszok: Válaszolj pontosan, lényegre törően, de ne monológokban. Ha nem értesz valamit, kérj pontosítást.

4. Kérdések és válaszok

Gyakori kérdések: „Miért jelentkeztél nálunk?”, „Milyen erősségeid és gyengeségeid vannak?”, „Hol látsz magad 5 év múlva?” – Ezek a kérdések gyakran előkerülnek, így érdemes előre átgondolni a válaszokat.

Saját kérdések: Az interjú végén általában lehetőséged lesz kérdéseket feltenni. Készülj fel 2-3 releváns kérdéssel, amelyek megmutatják, hogy komolyan érdeklődsz a pozíció iránt.

5. A hozzáállás

Pozitív hozzáállás: Még ha az előző munkahelyeden nem is voltak jó tapasztalataid, az új munkaadó előtt kerüld a negatív beszédet és a panaszkodást.

Nyitottság: Mutass nyitottságot az új feladatokra és a fejlődésre. A munkaadók ezt keresik egy új munkatársban.

6. Az interjú után

Köszönőlevél: Egy rövid, de személyre szabott köszönőlevél vagy e-mail jó benyomást tehet, és megmutatja, hogy komolyan veszed a lehetőséget.

Értékelés: Gondold át az interjút, fogalmazd meg magadnak, milyen benyomásaid vannak, és hogy te szeretnél-e az adott helyen dolgozni.

Zárásként

Egy állásinterjú sikere nem csak a szakmai felkészültségeden múlik. A megfelelő előkészület, a kommunikáció és a pozitív hozzáállás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kiemelkedj a többi jelölt közül. Kövesd a karrier coach Nóra tanácsait, és növeld az esélyeidet a sikeres állásinterjúhoz!

- hirdetés -CBDOAZIS.HU