Egy tetőfedő szerkezet több rétegből áll össze. Mindegyikre szükség van ahhoz, hogy például a vízkárok ellen a lehető legjobb védelmet legyen képes nyújtani. A szerkezet részét képezi az oromszegély is, amit akár utólag is fel lehet szerelni. Ajánlott nem kihagyni a tetőszerkezetből, mivel számtalan előnye van.

Hogyan néz ki az oromszegély?

A Káplár fatelep termékei között is találhatunk oromszegély lemezeket, vagy “sima” oromszegélyt. Ez az eszköz tulajdonképpen egy olyan léc, amit a tetőfedés szélére kell felhelyezni a többi elem beszerelése előtt. Védelmet nyújt a tető burkolatának a hó, eső vagy jég által okozott vízkárosodással szemben, ami nélküle a zsindely alá kerülne.

Ha nincs oromszegély, akkor a víz képes beszivárogni a tetőburkolat széleibe, ahol rohadást és/vagy penészedést fog okozni. Súlyosabb esetben még szivárgás is kialakulhat a mennyezetben, vagy éppen a fal mentén. A homloklemez számára még a szél ellen is védelmet nyújt, pedig nem ez az elsődleges funkciója. 

A vizet közvetlenül az ereszcsatornákba irányítja, így a burkolat hátulja védve van a nagyfokú nedvességtől. Meghosszabbíthatjuk vele a fa élettartamát, ráadásul még a rágcsálókat, mókusokat és madarakat is megakadályozza abban, hogy bejussanak a padlástérbe. 

Nélküle is lehet tetőszerkezetet létrehozni, élhetjük a mindennapjainkat, de semmiképpen sem érdemes, mivel nagy segítséget nyújtanak a hétköznapokban. Számtalan problémát, kellemetlenséget előzhetünk meg a használatával, ezért erősen ajánlott a tető tervezése során az oromszegélyeket is számításba venni.

A felhelyezés egyszerűen megoldható

Sok ház esetében előfordulhat az, hogy nincs rá telepítve oromszegély. A kivitelezők egy része elhagyja ennek alkalmazását és helyette bitumenes tetőzsindelyeket rak fel, amelyek néhány centiméterre kilógnak a tető szélén. Ez azonban már egyre kevésbé népszerű, mivel nem éppen a leghatékonyabb megoldásnak számít a gyakorlatban.

Ha új tetőt építünk vagy felújítjuk a jelenlegit, akkor először az ereszhez kell rögzíteni az oromszegélyt. A tetőlábnak minimum 5 centimétert kell visszanyúlnia a burkolatra, a függőleges lábat 0,5-1,5 cm-re kell elhelyezni a homloklemeztől. Az oromszegély és a homloklemez között mindenképpen hagyni kell némi távolságot, hogy a felületi feszültséggel járó víz ne gördüljön vissza a homlokzatra.

Mi a helyzet a sarkoknál?

A külső sarok elfordulásához egyenesen a tetőlábba kell vágni. Itt arra kell figyelni, hogy minimum 5 cm vastagságú legyen. A függőlegest hajlítani kell, majd meggyőződni arról, hogy a tetőláb szárnya az eresz tetőszárának a tetején helyezkedik el. A léc felszerelése után kell rögzíteni az oromszegélyt az ereszhez úgy, hogy alulról kell indulni és haladni a csúcs felé. Így jön létre a lépcsős hatás, hogy a lefolyó víz megfelelően mozogjon.

Ez elsőre nem hangzik egyszerű műveletnek, ezért ajánlott szakembert bevonni az oromszegély felhelyezéséhez.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU