Sokszor dorongoljuk le a másikat, hogy miért ilyen vagy olyan, miért merül bele az önsajnálatba, miért nem próbálja rózsásabban látni a világot, miért nem igyekszik még jobban. Ám az ilyen és ehhez hasonló kritikák és tanácsok nagyon rombolóak lehetnek akkor, ha olyan körülmények vannak az egyén életében, amelyeken ő egyedül nem tud változtatni.

“Ne ítélkezz, míg nem hordtad a másik cipőjét!”

Természetesen mindenkinek megvannak a maga küzdelmei, és az is alighanem igaz, hogy mindenki a saját problémáit érzi a legnagyobbnak. Nem kellene hát úgy véleményt formálnunk egymásról, hogy nem ismerjük igazán a másik fél életét és a helyzetét.

A másik oldalról közelítve azonban az is igaz, hogy legalább magunkért tegyünk, még ha el is fogadjuk, hogy akadnak dolgok, amikkel akár önhibánkon kívül is együtt kell élnünk. A lelki egészség megőrzéséhez, illetve újra visszaszerzéséhez akár a lakásunkból sem kell ma már kitennünk a lábunkat. Az OnlinePszichológus szolgáltatásán keresztül a pszichoterápia segíteni tud nekünk, ha szeretnénk.

A szenvedélybeteg családtag mindenkire hatást gyakorol

Függeni nagyon sok dologtól lehet, még akkor is, ha elsőre talán az alkohol jut az eszünkbe. Ennek valószínűleg az az oka, hogy Magyarországon ez a leggyakoribb szenvedélybetegség, így sokan akaratlanul is találkoztunk már vele közvetlen vagy közvetett formában. 

Teljesen mindegy, hogy a családtag milyen függőségben szenved (kábítószer, játékszenvedély, pornó stb.), maga a betegség mindenkire hatással lesz, aki vele egy családban él. Ez azért van így, mert ez lesz a legfontosabb dolog, ráadásul attól függetlenül, hogy ez egy nyílt probléma, vagy éppen folyamatos tagadásában vesznek részt a család tagjai.

A függőség legyőzése is akkor lehet a legsikeresebb, ha a terápiában a hozzátartozók is részt vesznek. Ugyanis hiába vonul el kezelésre a függő, leggyakrabban sajnos visszaesik, miután újra a szeretteivel él, amennyiben a család működésében nem történik változás.

Mindenki kiveszi a részét a játszmából…

Kilépni pedig nem lehet ezekből anélkül, hogy ne tudatosítanánk a helyzetet. Annyira így van ez, hogy tipikus szerepeket is meg lehet nevezni ezekben a családokban. A függő például sokszor a családi problémák elfedéséért csúszik bele a saját szerepébe. Ez lehet akár egy rosszul működő párkapcsolat vagy házasság is. A családban mindig van egy megmentő, akinek az a törekvése, hogy megoldja a függő gondját, ami azonban hatalmas teher, ráadásul egyes egymagában szükségszerűen kudarcra is van ítélve. A negatív érzéseket aztán a függőn tölti ki, akár rejtetten, akár nyíltan kommunikálva a beteg feletti győzelmeit.

Mindig van egy bűnbak is, ő saját magát hibáztatja a kialakult helyzetért, akkor is, ha nincs semmilyen konkrét oka erre. Ezzel a függőről veszi el a nehézségeket és a figyelmet. No és ott a hős is persze, aki úgy csinál, mintha irányítása alatt tudná tartani a helyzetet, holott szintén stresszel, szorongással küszködik.

Kép forrása: onlinepszichologus.net

- hirdetés -CBDOAZIS.HU