A körmeink sokat elárulnak egészségi állapotunkról. Egy-egy apró változás, mint például a fehér foltok megjelenése, nem csupán esztétikai problémát jelenthet, de mögöttük akár egészségügyi kérdések is meghúzódhatnak. Mit jelentenek valójában ezek a fehér foltok és milyen lépéseket tehetünk ellenük?

Mit jelentenek a fehér foltok a körmön?

 1. Sérülés: A köröm alapjánál bekövetkező apró sérülések, például egy becsípődés vagy túlzott manikűr, fehér foltok formájában jelentkezhetnek, ahogy a köröm növekszik.
 2. Allergiás reakció: Néhány ember érzékeny lehet bizonyos körömlakkokra, eltávolítókra vagy körömragasztókra. Ez allergiás reakció formájában fehér foltok kialakulásához vezethet.
 3. Gomba: A körmökben lévő gombás fertőzés fehér vagy sárgás foltok formájában is megjelenhet.
 4. Minerálhiány: A cink vagy kalcium hiánya a szervezetben fehér foltokhoz vezethet a körmökön.
 5. Egyéb betegségek: Bizonyos betegségek, mint például az ekcéma, psoriasis vagy bizonyos bőrbetegségek is fehér foltok formájában jelentkezhetnek a körmön.

Mit tehetünk a fehér foltok ellen?

 1. Körömápolás: Kerüljük a köröm túlzott bántalmazását. Használjunk körömápoló olajokat és krémeket, hogy hidratáljuk és tápláljuk a körmeinket.
 2. Természetes körömlakkok: Válasszunk olyan körömlakkokat és eltávolítókat, melyek kevesebb vegyszert tartalmaznak, így minimalizálva az allergiás reakció kockázatát.
 3. Minerálkiegészítők: Ha azt gyanítjuk, hogy a fehér foltok a tápanyaghiány eredményei, konzultáljunk orvosunkkal, és fontoljuk meg a cink vagy kalcium kiegészítők szedését.
 4. Gombás fertőzés esetén: Ha a fehér foltok mögött gombás fertőzést sejtünk, keresünk fel bőrgyógyászt, aki megfelelő kezelést javasol.
 5. Kerüljük a káros anyagokat: Csökkentsük azoknak az anyagoknak a használatát, amelyek irritálják a körmöket vagy allergiás reakciót válthatnak ki.

Gondoskodj az egészséges köröm növekedéséről

A köröm növekedése lassú, így a fehér foltok eltűnéséhez időre lehet szükség. Fontos, hogy tápláljuk a körmeinket és vigyázzunk rájuk:

 1. Vízbevitel: Az elegendő vízbevitel nem csak a bőrünk, hanem a körmeink számára is létfontosságú.
 2. Táplálkozás: Fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben sok a biotin, cink és kalcium, mint a tojás, a hüvelyesek vagy a zöld levélű zöldségek.
 3. Körömerősítő készítmények: Vannak piacon kapható körömerősítő szerek, melyek elősegíthetik az egészséges köröm növekedését.

A körmökön megjelenő fehér foltok sokaknál okoznak aggodalmat. Bár néha pusztán esztétikai problémát jelentenek, fontos, hogy megértsük azok mögött meghúzódó okokat. Megfelelő gondoskodással és a köröm egészségére való odafigyeléssel elkerülhetjük ezeknek a foltoknak a kialakulását és hozzájárulhatunk ragyogó, egészséges köröm kialakulásához.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU