Amikor autóval készülünk nyaralni, kirándulni, vagy bármilyen hosszú utazásra, rendkívül fontos, hogy az autó a lehető legjobb állapotban legyen. Attól, hogy nem villan fel hibajel, még nem jelenti azt, hogy nem érdemes elvégezni egy alapos ellenőrzést.

A nyári időszakban nagyon sokan vágnak neki autóval, hogy akár hazai, akár külföldi turistacélpontokat felkeressenek, kiránduljanak, túrázzanak. A biztonságos közlekedéshez azonban nemcsak arra van szükség, hogy betartsuk a közlekedési szabályokat, hanem arra is, hogy az autó műszaki állapota megfelelő legyen.

Sokan csak akkor viszik szerelőhöz az autót, ha valami baj van, esetleg valamilyen, nem megszokott zajt vagy egyéb jelenséget tapasztalnak. Pedig hosszú utazások előtt is érdemes felkeresni az autószervizt, és kérni egy általános ellenőrzést. Az AutógumiAkció szakértője szerint nézessünk át, az autónkban mielőtt útnak indulunk?

Ellenőrizzük a folyadékszinteket

Az egyik fontos lépés, hogy megnézessük az egyes folyadékszinteket. A motorolaj esetében ugyebár van egy csereperiódus, melyet mindenképp érdemes figyelembe venni, és ha hamarosan esedékes a csere, akkor még az utazás előtt célszerű azt elvégezni, akárcsak az olajszűrő cseréjét. De ha a csere még nem is esedékes, akkor is az olajszintet mindenképp nézzük meg, és szükséges esetén végezzük el a feltöltést. Amennyiben több mint 1000 km-es az út, ahova megyünk, minden 1000 km után ellenőrizzük az olajszintet.

Természetesen nem a motorolaj szint az egyetlen, amit célszerű indulás előtt ellenőrizni. A hűtőfolyadékot, a fékfolyadékot, a váltófolyadékot, és a kormány szervót is nézzük meg indulás előtt.

Fék, futómű, akkumulátor

A fék nagy igénybevételnek van kitéve, ennek köszönhetően folyamatosan kopik. Ha valamilyen rendellenes zajt tapasztalunk, mindenképp ellenőriztessük az állapotát, de indulás előtt ettől függetlenül is megérdemel egy kis figyelmet.

A futómű is hajlamos elállítódni, köszönhetően a hazai rendkívül kátyús utaknak. Jellemzően a gumicserekor szokás futómű beállítást kérni, ám ha ezt nem tettük meg, illetve négyévszakos gumink van, akkor utazás előtt érdemes ellenőriztetni, és szükséges esetén elvégeztetni a beállításokat.

Az akkumulátor állapota is érdemes egy kis odafigyelést. A tél jellemzően megviseli az aksit, ráadásul az akkumulátorok sem működnek végtelen ideik. Nagyobb szakműhelyben lehet kérni belső ellenállás mérést, amely segít megállapítani, hogy milyen állapotban is van az aksi.

A komfortos utazásért nézessük át a klímát is

A nagy nyári melegekben az autó könnyen átmelegszik, ami rendkívül kellemetlenné teheti az utazást. A klíma nagyban hozzájárul a komfortérzet növeléséhez, de csak, ha megfelelően működik. Indulás előtt érdemes a klímát is átnézetni, kitisztíttatni, illetve elvégeztetni a feltöltést.

Az autógumikról sem szabad megfeledkezni

Az autógumik állapota sem elhanyagolható, ezért mindenképp fontos, hogy ellenőrizzük azokat. Egyrészt célszerű megnézni, hogy nem túl kopottak-e. Ezt jellemzően a nyári gumicserekor megnézi a szerelő, de négyévszakos gumi esetén fontos, hogy legalább mi megtegyük. A guminyomás ellenőrzése is nagyon lényeges feladat, melynek során szükséges esetén az optimális nyomásra történő beállítást is meg kell tennünk.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU