A gyógymasszőr által végzett gyógymasszázs az egyik legősibb, speciális fogásokból álló kezelés. Pozitív hatása évezredek óta ismert, ezért mi legszívesebben mindenkinek receptre írnánk fel. De valójában mikor érdemes gyógymasszőrhöz fordulni? Mutatunk 3 példát.

Masszás és gyógymasszázs

Valószínűleg, hogy egy kellemes masszázsélményben már mindenkinek volt része, ezért azt mindenki tudja, hogy a masszázs egy kézzel kivitelezett, a bőr felszínén keresztül az izomszövetre ható eljárás. A jól szakképzett masszőr az erejét a masszázs során tudatosan használja, hol erősebben, hol gyengébben stimulálja a kezével a bőr felszínét. A hagyományos masszázst elsősorban izomlazító, stresszoldó hatása miatt szeretjük, masszázs után az ember feltöltődve végzi újra a munkáját.

A gyógymasszázs

A gyógymasszázst a hagyományos masszázzsal szemben gyógyító céllal végeznek a szakemberek kizárólag orvosi utasításra. A gyógymasszázs elsődleges célja a beszűkült mozgástartományú, letapadt izmok lazítása, a fájdalom csillapítása és csak másodsorban a rekreációs, stresszoldó hatás. A hagyományos masszázzsal természetesen azonos alapokon nyugszik, a gyógymasszázs simító, dörzsölő és gyúró fogásai a svédmasszázs mozdulataiból fejlődött ki.

Mivel érdemes gyógymasszőrhöz fordulni?

A gyógymasszázs kiegészítő terápiaként, elő- vagy utókezelésként is nagyon hatásos. Amennyiben a következő problémáktól szenvedsz, megéri gyógymasszőrhöz fordulni:

  1. Hát- és nyakfájdalom

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi problémát a masszázs dörzsölő, stimuláló mozdulatai hatásosan gyógyítják. Mivel itt vannak testünk legnagyobb izmai, ezt a területet gyakran túlterheljük. A túlterhelés nemcsak fizikailag megerőltető munkától alakulhat ki, hanem az ülőmunka, mozgásszegény életmódunk, rossz testtartásunk is diszfunkciót okozhatnak ezen a területen. A helyi keringés serkentésével a gyógymasszőr csillapítja a fájdalmat, a mélyizmok fellazításával pedig helyreállítja a stabilitást.

  1. Feszes izomtónus – megerőltetés

Sok ember küzd feszes izomtónussal. A túlfeszített izmok általában a megerőltetés vagy a rossz testtartás hatására alakulnak ki. Ha a kötött, mozgásukban akadályozott izomzatot nem kezelik, akkor azok még rugalmatlanabbá válnak, mozgástartományuk beszűkül. Ilyen esetekben is sokat tud segíteni egy profi gyógymasszőr.  A működési zavarok sokszor teljes mértékben visszafordíthatók a gyógymasszással.

  1. Keringési problémák – ödémák

A keringési problémák következtében kialakuló ödémák megszűntetésében szintén nagyon sokat tud segíteni a gyógymasszőr. Az ödémák a folyadékot szállító erek működési zavara miatt alakulnak ki. Ilyenkor a vénák, artériák vagy a nyirokerek a folyadékot nem tudják átadni a szöveteknek, illetve a folyadékcsere zavarából következően nem tudják onnan visszapumpálni és kiüríteni a szervezetből, ezért folyadékfelhalmozódás történik az erekben. Ez a nyomás általános diszkomfortérzetet, duzzadt végtagokat, fájó bokákat eredményez. A vér- és nyirokkeringést serkentő nyirokmasszázs megteremti újra kommunikációt a kapillárisok és az izomszövetek között, megindítja a nedvkeringést, ezáltal hatékonyan csökkenti az ödémákat.

Végül a gyógymasszázs általános közérzet javítása sem elhanyagolható szempont, hiszen, ahogy megszűnnek a rendellenességek, az ember úgy érzi magát, mintha kicserélték volna!

Kép forrása: pixabay

- hirdetés -CBDOAZIS.HU