Mint ahogy tágabb környezetünkben, úgy az otthonunkban sem mindegy, hogy milyen a levegő minősége. A szennyezett, a túl száraz vagy a nagyon nedves légtér sem jó a szervezetünknek. Az átlagosnál magasabb páratartalom penészesedési folyamatot indíthat el, amit könnyebb megelőzni, mint megszabadulni tőle.

A téli hónapok leggyakoribb problémája a párásabb levegő. De vannak olyan helyiségek – mint a fürdőszoba és a konyha -, ahol évszaktól függetlenül is örökös gondot okoz. Ha Önnél is hasonló gondok merültek fel, próbálkozzon szellőztetéssel és növelje a fűtés hőfokát! Sokat segíthetnek a párátlanító készülékek is, érdemes ezeket kicsit közelebbről is megismerni. Páramentesítő berendezések számtalan típusát megtalálja a Páramentesítő.hu webáruházban.

Mi befolyásolja a páratartalmat?

Akkor beszélhetünk megfelelő beltéri páratartalomról, ha az 40-60% között mozog. Ez a szervezetünk számára egy ideális közeg. Azzal tisztában kell lennünk, hogy pillanatok alatt felborulhat ez az egyensúly. Ha főzünk vagy zuhanyozunk, sok vízgőz csapódik le, ilyenkor a konyha és a fürdőszoba a penész keletkezésének igazi táptalajai lesznek. 

Persze a tél vagy az esős, ködös időjárás sem segít. A korszerű műanyag nyílászáró pedig csak hab a tortán! Olyan jól szigetel, hogy a lakásban szinte egyáltalán nem tud cserélődni a levegő. Ha a fenti tényezők bármelyike kibillenti az ideális klímát, szellőztessen és párátlanítson, amint lehet!

A páramentesítésről

Annak érdekében, hogy tudja, mikor kell páramentesíteni, érdemes beszerezni egy meteorológiai állomást. Ez a készülék a hőmérséklet mellett a páratartalmat is jelzi. A célra egy higrométer is megfelel, ha ahhoz egyszerűbb hozzájutni. Ha a berendezések 60% feletti vízgőz-arányt mutatnak, tegye meg a szükséges lépéseket!

  • Elsőként szellőztessen! Ne túl hosszú ideig, hanem több alkalommal, néhány percig.
  • Ha műanyag nyílászárók vannak a lakásban, szereltessen rájuk légbevezetőket!
  • Amennyiben csak ideig-óráig tudja orvosolni a problémát, egy páramentesítő készülék jól jöhet.

Ezeknek a készülékeknek számtalan típusa létezik, érdemes a már bizonyított, megbízható márkákat választani.

Milyen párátlanítót válasszunk?

Léteznek többek között ún. peltier elemes vagy higrosztát vezérlésű, kompresszorral, illetve hűtőközeggel működő páramentesítők. Vannak egészen kis helyiségek (például gardróbok) és 90 m2 párátlanítására alkalmas típusok is. Dizájnban is rengeteg verzió kínálkozik, így ki tudja választani az otthona típusához leginkább illeszkedőt. 

Érdemes olyan páramentesítő mellett dönteni, ami leáll, ha elérte a beállított páratartalmat, és elindul, amikor érzékeli a vízgőztartalom növekedését. Mielőtt vásárol, mindenképp nézzen körül a piacon! A már említett webshop oldalán részletes termékleírásokat is talál, hogy könnyebb legyen a választás.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU