Vérző fogíny nemcsak kellemetlen, hanem a szájüregi egészségi állapotra vonatkozóan is figyelmeztető jel. Mielőtt azonban bármit is alkalmaznánk, mindenképpen ajánlott fogorvossal konzultálni, hiszen a vérzés hátterében komolyabb probléma is állhat.

Néhány házi módszer azonban segíthet a vérző fogíny enyhítésében:

 1. Sós víz öblögetése: Oldjunk fel egy teáskanál sót egy pohár meleg vízben, majd öblögessünk vele. A sós víz segíthet csökkenteni a gyulladást és az esetleges fertőzést.
 2. Aloe vera: Az aloe vera gél természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A gél közvetlenül a fogínyre kenhető, vagy aloe vera lé formájában öblögethetünk vele.
 3. Zöld tea: A zöld tea antioxidáns tulajdonságai előnyösek lehetnek a gyulladt fogíny számára. Igyunk egy-egy csészével naponta, vagy használjuk öblögetésre.
 4. Kókuszolaj:
  • A kókuszolaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Próbáljuk ki az olajhúzást: vegyünk egy evőkanál kókuszolajat a szánkba, és húzgáljuk a fogaink között 15-20 percen át, majd köpjük ki.
  • Vigyázat, ne nyeljük le! Ezt követően alaposan öblítsünk vízzel és mossunk fogat.
 5. Turmeric (kurkuma) paszta: A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Készíthetünk pasztát belőle vízzel, és ezzel kenhetjük a fogínyt.
 6. Teafaolaj: A teafaolaj antimikrobiális hatású, amely segíthet a baktériumok ellen. Cseppentsünk néhány cseppet egy pohár vízbe, és használjuk öblögetésre.

Megelőzés és egyéb tippek:

 1. Rendszeres szájápolás: Naponta kétszer mossunk fogat, és használjunk szájvizet és fogselymet a leghatékonyabb tisztítás érdekében.
 2. Kímélő fogkefe: Használjunk puha sörtéjű fogkefét, hogy elkerüljük a fogíny túlzott irritációját.
 3. Kiegyensúlyozott étrend: Az egészséges étrend, amely magában foglalja a C-vitamint és az omega-3 zsírsavakat, elősegítheti a szájüreg egészségét.
 4. Rendszeres fogorvosi vizsgálat: Legalább évente egyszer látogassunk el fogorvoshoz, hogy ellenőriztessük fogaink és fogínyünk állapotát.

Mielőtt bármelyik házi gyógymódot alkalmaznánk, fontos megjegyezni, hogy ezek csak átmeneti megoldások lehetnek, és nem helyettesítik a fogorvosi kezelést. Ha a probléma tartós, vagy egyéb tünetek is jelentkeznek, mindenképpen keressünk fel egy szakembert!

- hirdetés -CBDOAZIS.HU