A konyha szíve a főzőlap – így nem mindegy, milyen típust épít be. A helyi adottságoktól, főzési szokásoktól és anyagi kerettől függően számos kérdés merül fel: legyen gáz vagy elektromos, beépíthető vagy szabadon álló, hány zónára van szükség, milyen szélesség illik oda, és melyik vezérlés lehet jó?
Mindezek a döntések hatással lesznek arra, hogy a későbbiekben mennyire lesz gyors és élvezetes a főzés.
Szerencsére a HOMEFORT megbízható főzőlap kínálata bőven tartogat lehetőségeket, amikből válogathat. Lássuk most, hogy mit vegyen figyelembe ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést tudja meghozni.
Méret és elrendezés – nincs helye kompromisszumnak
Ha új konyhát tervez, vagy felújít, először gondolja végig, mekkora helye van. A főzőlap szélessége mellett a mélység és a beépítési magasság is kritikus. Érdemes már az elején kiszámolni, hogy hány főzőzónát szeretne használni egyszerre – a 60 cm-es, négyzónás modellek a leggyakoribbak, de ha elfér, egy 70 vagy 90 cm-es készülék, annak is nagy hasznát veszi. Nyaralóban, kisebb lakásban pedig a kétzónás változat lehet a legjobb.
Sokan hajlamosak nagyobb lapot választani „a biztos működés érdekében”, de ha a plusz zónákat ritkán használja, csak a munkafelületről vesz el felesleges helyet – ezért érdemes reálisan gondolkodni a méretigényről.
Milyen típus felel meg Önnek?
A választék ma már igen széles: a hagyományos gázlapok, az üvegkerámiás felületek, az indukciós kivitel és ezek keveréke között szabadon válogathat. A gázlapok mellett szól a gyors hőreakció, a megszokottság, és hogy nem kell hozzá mágnesezhető edény – de nyílt lánggal dolgozik.
Az üvegkerámia sima felületét könnyű tisztítani, de lassabban reagál a beállításokra, és a hőveszteség is magasabb lehet. Az indukciós megoldás viszont közvetlenül az edényt melegíti: sokkal gyorsabb, pontosabb a vezérlése és jobb az energiahatékonysága, feltéve, ha az edények kompatibilisek vele.
Ha nem tud dönteni, a vegyes lapok is szóba jöhetnek azaz a kerámia és indukciós zónák együtt dolgoznak. Vannak flexindukciós modellek is, amelyek kedveznek a tetszőleges edényformáknak – akár kerek, akár szögletes vagy nagy méretű edényekben is bátran főzhet.
Szuper funkciók – egyszerűbb főzés
A főzőlap valódi értékét a beállítás sokszínűsége adja. A booster funkcióval egyes zónák gyorsan felmelegíthetők, míg az edényfelismerő érzékelő csak azokat a zónákat aktiválja, amelyeket ténylegesen használ, a maradékhő kijelzés figyelmeztet, ha a lap még forró.
A biztonság terén is sokat fejlődtek ezek a készülékek: sok főzőlapon található már gyerekzár, ami arra szolgál, nehogy a kicsik véletlenül bekapcsolják a készüléket. Az automatikus kikapcsolás funkció pedig akkor lép működésbe, ha a lap túl sokáig van bekapcsolva és közben senki sem nyúl hozzá.
Sokan úgy tartják, hogy az egészség a konyhában kezdődik. Ez igaz, és egy jó minőségű főzőlap teret ad ahhoz, hogy otthon készítse el tápláló, adalékanyag-mentes ételeit.

