A távcsöveket már régen is használták a csillagászok az éjszakai égbolt megfigyelésére. A professzionális távcsövek egyre népszerűbbek, hiszen könnyedén hordozhatók és alkalmasak a megfigyelésre. Cikkünkben a profi távcsövekkel foglalkozunk. Nézzük meg, hogy mitől lesz igazán profi egy távcső.

Hordozhatóság és kényelem

profi távcső mindenképpen kis tömegű, kompakt és könnyű kialakítású. Lehetővé teszi a spontán csillagvizsgálatokat, hiszen különösebb előkészületet nem igényel használatuk.

Széles látómező

A hagyományos és gyakran szűk látómezőt biztosító távcsövekkel szemben, a profibb változat széles látómezőt kínál és ez teszi lehetővé azt, hogy egész csillagképeket vizsgálhassunk meg, esetleg alaposabban tanulmányozzuk például a Tejút egyes részeit.

Kezdők is könnyedén használhatják

A felhasználóbarát termékek akár kezdők számára is alkalmasak, hiszen sokkal kevesebb beállítással kell bajlódni és kevesebb igazításra lesz szükség.

Sokoldalúság a megfigyelésben

Ezek a sokoldalú eszközök különféle megfigyelésekre is alkalmasak. A Hold felszínét, a csillagok bonyolultságát, a bolygókat és a Tejutat is megfigyelhetjük segítségükkel.

Nagyítás

Sokak számára a nagy nagyítási lehetőség kedvezőnek tűnhet, de fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a nagyítás és a stabilitás között. A professzionális távcsövek gyakorta mérsékelt nagyítással rendelkeznek, de a stabil láthatóságot mindenképpen biztosítják.

Minőségi optikák és bevonatok

távcső árszempontjából fontos megemlítenünk a minőségi optikákat és bevonatokat. A minőségi termékek árát mindenképpen meg kell fizetni, ha tökéletes élményre vágyunk. Ezek a lencsék csökkentik a tükröződést és fokozzák a kontrasztot. A fényvisszaverődésgátló bevonatok a fényveszteséget enyhítik és biztosítják azt, hogy az égi objektumokat sokkal világosabban és részletesebben szemlélhessük meg.

Prizma típusa

A képek tájolásának korrigálására a prizmák szolgálnak. A professzionális eszközöknél gyakran alkalmaznak Porro prizmákat, amelyek ugyan terjedelmesebbek, de sokkal jobb mélységérzékelést biztosítanak. Beépíthetnek ezen felül tetőprizmákat, amelyek kompaktabbak és ideálisabbak a hordozhatóság szempontjából.

Konstrukció

A profibb eszközök sokkal robosztusabbak mint társaik, hiszen időtálló anyagokból készülnek és ergonomikus kialakítással rendelkeznek. Ezek a jellemzők segíthetnek abban, hogy a hosszabb megfigyelések is kényelmesek legyenek.

Fotók forrása: Canva

- hirdetés -CBDOAZIS.HU