A cipők tisztán tartása nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem hosszabb élettartamot is biztosít számukra. Sokan azonban aggódnak, hogy a mosógépben való mosás károsíthatja kedvenc lábbelijeiket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan moshatók biztonságosan a cipők mosógépben, lépésről lépésre haladva.

A mosás előtti előkészületek

 1. Ellenőrizze a cipő címkéjét: Mielőtt a mosógépbe helyezi, ellenőrizze, hogy a cipő anyaga alkalmas-e mosógépben történő mosásra. A legtöbb textilből, műanyagból és szintetikus anyagból készült cipő mosható, de a bőr vagy velúr anyagú cipők sérülhetnek.
 2. Távolítsa el a cipőfűzőket és a betéteket: Ezeket külön érdemes mosni, hogy minden részük alaposan megtisztuljon.
 3. Tisztítsa meg a cipőt: Egy puha kefével vagy ronggyal távolítsa el a cipőről a felszíni szennyeződéseket és a port.
 4. Használjon mosózsákot: Helyezze a cipőt egy mosózsákba vagy egy régi párnahuzatba, hogy megvédje azt a mosógépben való túlzott kopástól és a dob károsodásától.

A mosás folyamata

 1. Válassza a megfelelő programot: Használjon finom vagy kímélő mosási programot, alacsony hőmérséklettel és minél kevesebb centrifugálással, hogy minimalizálja a cipőkön esetlegesen keletkező károkat.
 2. Mosószer: Használjon folyékony mosószert, mivel ez könnyebben oldódik vízben és kevésbé valószínű, hogy nyomokat hagy a cipőn. Kerülje a fehérítőt és az erős vegyszereket.
 3. Töltse ki a mosógépet: Helyezzen a cipő mellé több törülközőt vagy más puha ruhadarabot, hogy kiegyensúlyozza a mosógép terhelését és csökkentse a zajt és a rázkódást.
 4. Vízhőmérséklet: Válasszon hideg vagy langyos vízprogramot, mivel a forró víz károsíthatja a cipő anyagát és ragasztását.

A mosás utáni teendők

 1. Szárítás a levegőn: A legbiztonságosabb módszer a cipők szárítására a természetes levegőn való szárítás. Kerülje a közvetlen napfényt és a hőforrásokat, mivel ezek eldeformálhatják vagy károsíthatják a cipő anyagát. Töltsön be a cipőbe papírtörölközőt vagy újságpapírt, hogy segítse a nedvesség felszívódását és megőrizze a cipő formáját.
 2. Ne használjon szárítógépet: A szárítógép hője károsíthatja a cipők anyagát, ragasztását és alakját, ezért kerülje a szárítógép használatát.

További tippek

 • Amennyiben a cipő anyaga vagy a gyártó által ajánlott tisztítási útmutató ezt nem javasolja, kerülje a mosógépben történő mosást.
 • A bőrcipők és egyéb speciális anyagból készült lábbelik esetében forduljon szakemberhez vagy kövesse a gyártó által ajánlott tisztítási módszert.

A cipő mosás mosógépben praktikus és hatékony módszer lehet a tisztán tartásukra, feltéve, ha megfelelő elővigyázatossággal járunk el. Az előkészületek, a megfelelő mosási program és a körültekintő szárítás segíthet abban, hogy kedvenc cipőink hosszabb ideig megőrizzék szépségüket és kényelmüket.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU