Azok az utasok, akiknek nincs túl nagy tapasztalata a repülésben, gyakran elbizonytalanodnak azzal kapcsolatban, hogy mennyivel a gép indulása előtt kell kiérniük a repülőtérre. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes megtervezni a reptérre való érkezést.

Minden tényezőt vegyél figyelembe!

Sokan a mai napig a 2 órás aranyszabályt alkalmazzák, amikor megtervezik a repülőtérre történő érkezést, fontos azonban megérteni, hogy esetenként eltérő lehet, mikor érdemes kiérni a terminálra.

Mielőtt kiszámolnánk azonban az érkezési időt, fontos figyelembe vennünk, hogy hogyan fog történni maga a reptérre való kijutás. Ha ugyanis tömegközlekedéssel vagy taxival tervezünk érkezni Ferihegyre, számolnunk kell azzal is, hogy a reptéri busz vagy taxi nem érkezik meg időben, vagy éppen nem férünk fel rá.

A Budapest Reptér Parkoló ferihegy parkolás szolgáltatása kiváló megoldás lehet azoknak, akik nem szeretnének másokhoz alkalmazkodni, és saját autóval közelítenék meg a repülőteret. Az autó parkolóban való lerakását követően ráadásul kényelmes transzferbuszokkal történik az utasok és csomagjaik terminálig történő szállítása, ami kifejezetten előnyös lehet azoknak, akik nem szeretnek nagy utat megtenni a bőröndjeikkel.

Nem mindegy, mikor utazunk

A kalkulációhoz szintén elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük az utazás időpontját. Megfigyelhető ugyanis, hogy Budapesten például a hajnali és délelőtti órák számítanak a legforgalmasabbnak, így ekkor valószínűleg számolnunk kell majd némi sorban állással.

Ez hatványozottan igaz a nyári időszakra, hiszen rengetegen indulnak útnak ezekben a hónapokban, hogy élvezhessék a jól megérdemelt nyaralásukat.

Az időponton túl még két szempont van, aminek a számításba vétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy meg tudjuk határozni az érkezési időt: a feladott poggyászok, illetve az, hogy EU-n kívül utazunk-e. Ez a két tényező ugyanis az alapvető ellenőrzéseken felüli sorban állásokat lassíthatja, ami akár plusz 30 percet is igénybe vehet mindkét esetben.

Az alábbiakban látható tehát a képlet, ami alapján tervezhetünk:

  • EU-n belül, feladott poggyász nélkül: 1,5-2 óra
  • EU-n belül, feladott poggyásszal: 2-2,5 óra
  • EU-n kívül, feladott poggyász nélkül: 2,5 óra
  • EU-n kívül, feladott poggyásszal: 2,5-3 óra

Ezek az időtartamok a forgalmasabb időszakokra vonatkoznak, így ha mi esetleg késő este vagy egy kevésbé népszerű hónapban utazunk, bátran levonhatunk belőlük fél órát.

Túl korán érkezni sosem baj

Bár a fenti számok ugyan szolgálhatnak iránymutatásul, fontos hangsúlyozni, hogy abból sosem lehet baj, ha egy kicsit korábban érkezünk meg a terminálra.

Nem érdemes elrontani az utazásunk kezdetét azzal, hogy az első pár óra rögtön rohanással, idegeskedéssel telik. A Budapest Airport ráadásul számtalan szórakozási lehetőséggel kedveskedik az utasoknak, így akkor sem fogunk unatkozni, ha esetleg már órákkal korábban átesünk minden ellenőrzésen.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU