Minden háztartásban előfordulhat, hogy a WC eldugul, ami nemcsak kellemetlen, hanem gyakran időigényes és költséges probléma is lehet. Ebben a cikkben arra szeretnénk összpontosítani, hogyan előzhető meg a WC dugulás, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj. A WC dugulásának oka gyakran a hétköznapi használat során elkövetett hibákban rejlik, ezért fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel, és megfelelően kezeljük a helyzetet.

Megmutatjuk a leggyakoribb okokat, mint a nem megfelelő tárgyak a WC-be dobása, a nedves törlőkendők használata, vagy a túlzott zsír és olaj leöntése a lefolyóba. Emellett praktikus tanácsokat is adunk a megelőzéshez és a házilag orvosolható problémák kezeléséhez. Ha azonban a probléma túl komoly, bemutatjuk, mikor és hogyan érdemes szakembert hívni. Kezeljük megfelelően a WC-t, hogy elkerüljük a kellemetlen dugulásokat és a hozzájuk kapcsolódó költségeket!

A WC dugulás leggyakoribb okai

  1. A WC nem szemetes: Gyakran dobunk a WC csészébe olyan tárgyakat, amelyek nem oda valók, mint ételmaradékok, betétek, tamponok, sőt, olykor kisebb játékok vagy flakonok is. Ezek idővel felhalmozódhatnak a csőben, és dugulást okozhatnak.
  2. A fojtogató törlőkendő: A nedves törlőkendők a WC dugulás egyik fő okozói. Ezek nem bomlanak le, így felhalmozódva akár végleges dugulást is okozhatnak, különösen régi vagy hosszú lefolyószakaszok esetén.

TIPP: Ha még is ragaszkodunk a nedves törlőkendőhöz akkor ma már lehet kapni lebomló változatokat. Vásárláskor a csomagoláson minden esetben feltüntetik!

  1. Olaj és zsír: A konyhából származó használt sütőolaj és zsír gyakran kerül a WC-be, ahol a szennyvízcső falán lerakódva zsírkővé alakulhatnak, ami dugulást okoz.
  2. Spórolás okozta dugulás: A WC papír túlzott használata, különösen kevés víz mellett, szintén dugulást okozhat. Fontos, hogy a WC öblítésekor megfelelő mennyiségű vizet használjunk.

WC dugulásának megelőzése:

A WC dugulásának megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy csak a szükséges dolgok kerüljenek a WC-be. A zsírok és olajok, a nedves törlőkendők elkerülése, és a megfelelő vízmennyiség használata minden öblítésnél kulcsfontosságúak. Ha azonban már bekövetkezett a dugulás, és házilag nem orvosolható, akkor duguláselhárító szakember segítségét kell kérni.

 

- hirdetés -CBDOAZIS.HU