Az autópályán történő meghibásodás mindig kényelmetlen és stresszes élmény. Legyen szó akkumulátor lemerülésről, defektől vagy motorhiba miatti megállásról, az autópályán történő bajba kerülés gyors és hatékony cselekvést igényel. Hogyan kezeld az ilyen helyzeteket és mit tegyél, hogy minél hamarabb és biztonságosan túl legyél a krízishelyzeten? Ebben a cikkben minden fontos információt összegyűjtöttünk.

1. Maradj nyugodt és légy óvatos! Mielőtt bármit is tennél, kapcsold be a vészvillogót, és óvatosan állj meg az út szélén, lehetőleg a leállósávban vagy egy biztonságos helyen.

2. Vedd fel a láthatósági mellényt Mielőtt kiszállnál az autóból, vedd fel a láthatósági mellényt, amit mindig az autóban kell tartanod. Ez segít abban, hogy más sofőrök időben észrevegyenek.

3. Állj meg biztonságos távolságban az autódtól Miután kiszálltál, helyezkedj el egy biztonságos helyen, lehetőleg az autó mögötti védőkorláton kívül.

4. Hívd az autómentést Rendelkezésedre állnak speciális vészhelyzeti telefonok az autópályán, de természetesen a mobiltelefonoddal is hívhatod az autómentő szolgálatot. Tartsd kéznél az autópálya pontos helyét, a kilométerkő jelzését vagy bármely egyértelmű azonosítót. Érdemes a közeli nagyobb település környékén keresni autómentőt, hiszen így gyorsabban kiérkezik a segítség. Például Gödöllő környékén az autómentés gödöllő szóra keresva környékbeli vállalkozókat találhatsz, mint a www.m3asautomentes.hu weboldalon található M3 autópályára szokosodott vállalkozó.

5. Kerüld az úton való sétálást Ne próbálj meg sétálni az autópályán, mivel ez rendkívül veszélyes lehet. Ha az autódban maradsz, kapcsold le a motort, de hagyd bekapcsolva a vészvillogót.

6. Elsősegélynyújtás Ha baleset történt és vannak sérültek, hívd azonnal a mentőket és nyújts elsősegélyt a tudásodnak megfelelően.

Mit ne tegyél:

  • Ne próbálj meg saját magad megjavítani egy súlyos hibát. Ez veszélyes lehet, főleg egy forgalmas autópályán.
  • Ne állj meg a gyorsítósávban, hacsak nincs más választásod.
  • Ne hagyd abba az autózást hirtelen, próbálj meg lassan és óvatosan lelassítani.

Előzzük meg a bajt! A legtöbb autópályán történő meghibásodás elkerülhető, ha rendszeresen ellenőrzöd és karbantartod az autódat. Ellenőrizd az olajszintet, a guminyomást és az akkumulátort, valamint más alapvető karbantartási teendőket.

Az autópályán történő meghibásodás mindig ijesztő, de ha követed az itt leírt lépéseket és óvatos vagy, hamar és biztonságosan túl lehet jutni a helyzeten. Legfontosabb, hogy mindig maradj nyugodt, használd a józan eszedet és légy kész minden helyzetre. Az életed és mások élete is függhet ettől.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU