Február 8. egy ragyogó nap a csillagok kalendáriumában, tele lenyűgöző tehetségekkel, akik ezen a napon születtek. Nézzünk be a kulisszák mögé, és ismerjük meg őket egy kicsit jobban!

Színészek

Ashton Kutcher (45 éves): A sármos mosolyú Kutcher a „Két pasi – meg egy kicsi” című sitcommal lopta be magát a szívünkbe, de azóta Hollywood egyik legkeresettebb színésze lett. Romantikus vígjátékokban („Mostanában New Yorkban”), akciófilmekben („Kutyák a szán elé”) és komolyabb drámákban („Steve Jobs”) is bizonyította tehetségét. Szabadidejében a filantrópiának is hódol, a Thorn nonprofit szervezet társalapítójaként a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzd.

Isla Fisher (47 éves): A vörös hajú ausztrál színésznő a „Hogyan neveld a sárkányodat” című animációs filmek Astridjaként varázsolt el minket, de a vígjátékok („Szakíts, ha bírsz”) és a thrillerek („Felül a lecsúszón”) műfajában is otthonosan mozog. Humoros vénája és energikus játéka igazi színfolttá teszi a filmvásznat.

Daniel Radcliffe (33 éves): A Harry Potter varázslófiújaként vált világhírűvé, de azóta Radcliffe bebizonyította, hogy ennél sokkal több van benne. Színházi szerepei („Equus”, „The Cripple of Inishmaan”) kritikai elismerést hoztak, és filmjei („A fiú a csíkos pizsamában”, „Swiss Army Man”) is kiemelkedőek. Bátran kísérletezik új műfajokkal, és nem fél kihívás elé állítani magát.

Zenészek

Pink (44 éves): A Grammy-díjas énekesnő karrierje a 2000-es évek elején indult be, és azóta is a popzene élvonalában van. Energikus fellépései, karizmatikus személyisége és erőteljes hangja lenyűgözi a rajongókat. Nem fél kiállni az elveiért, és nyíltan beszél a fontos társadalmi kérdésekről.

Ed Sheeran (32 éves): A brit énekes-dalszerző romantikus balladáival („Thinking Out Loud”, „Perfect”) hódította meg a slágerlistákat, de tehetsége a hiphop („Shape of You”) és a pop („Bad Habits”) területén is megmutatkozik. Koncertjei igazi ünnepek, tele energiával és érzelmekkel.

Rihanna (35 éves): A barbadosi énekesnő nemcsak a zeneiparban, de a divat- és üzleti világban is hatalmas sikereket aratott. Grammy-díjas albumai („Good Girl Gone Bad”, „Anti”) mellett saját sminkmárkája (Fenty Beauty) és divatmárkája (Fenty Fashion) is befutott.

Sportolók

Cristiano Ronaldo (38 éves): A portugál labdarúgó a futballtörténelem egyik legmeghatározóbb játékosa. Ötszörös aranylabdás, aki a Manchester United, a Real Madrid és a Juventus mezét is viselte. Pályafutása tele van rekordokkal és trófeákkal, de elkötelezett a jótékonyság iránt is.

Serena Williams (41 éves): A legendás teniszezőnő 23 Grand Slam-győzelemmel a sportág történetének egyik legsikeresebb játékosa. Pályafutása során nemcsak a teniszpályán, de a nők jogaiért és a rasszizmus elleni küzdelemben is példakép lett.

Michael Jordan (60 éves): A kosárlabda legendája, aki hat NBA-bajnoki címet szerzett a Chicago Bullsszal. Jordan nemcsak a pályán, de a pályán kívül is óriási hatással volt a kosárlabdasportra. Karizmatikus személyisége és lenyűgöző játéka rengeteg új rajongót szerzett a sportágnak. A Nike-val kötött szponzorációs szerződése révén a sportcipők és a sportruházat ikonjává vált.

Jordan 1993-ban és 1999-ben is visszavonult a kosárlabdától, de mindkét alkalommal visszatért a pályára. 2003-ban végleg visszavonult, és azóta üzletemberként és filantrópként tevékenykedik.

Politikusok

Angela Merkel (68 éves): A német politikusnő 16 éven át volt Németország kancellárja, és a 20. század leghosszabb ideig hivatalban lévő női vezetője. Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) élén is 18 évig állt. Merkelt a pragmatikus vezetési stílusa és a krízishelyzetekben tanúsított higgadtsága jellemezte.

Barack Obama (61 éves): Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, aki az első afroamerikai volt a poszton. Nyolc éves elnöksége alatt Obamacare néven bevezetett egy átfogó egészségügyi reformot, és kulcsszerepet játszott a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Obama karizmatikus személyisége és inspiráló beszédei sokak számára példaként szolgálnak.

Justin Trudeau (51 éves): A kanadai miniszterelnök 2015 óta tölti be ezt a pozíciót. Liberális politikája a progresszivitásra és a sokszínűségre összpontosít. Trudeau nyitott a bevándorlók befogadására, és aktívan küzd a klímaváltozás ellen.

További érdekességek a szülinapos sztárokról

 • Ashton Kutcher magyarul is beszél egy kicsit, és 2013-ban Budapesten forgatta a „Kutyák a szán elé” című filmet.
 • Isla Fisher a „Szakíts, ha bírsz” című vígjátékban Sacha Baron Cohen oldalán játszott, akivel a valóságban is házasok.
 • Daniel Radcliffe a Harry Potter-filmek befejezése után tudatosan igyekezett elszakadni a varázslófiú szerepétől, és sokszínű színészi tehetségét bizonyította a színházban és a filmekben.
 • Pink a „Just Give Me a Reason” című duettjét Nate Ruess-szel 2013-ban Grammy-díjjal jutalmazták.
 • Ed Sheeran a „Shape of You” című dala 2017-ben a Spotifyon minden idők legtöbbet streamelt dala volt.
 • Rihanna a Fenty Beauty sminkmárkája hatalmas sikert aratott, és forradalmasította a sminkipart a sokszínűség iránti elkötelezettségével.
 • Cristiano Ronaldo a Juventusban töltött évei alatt háromszor nyerte meg az olasz bajnokságot.
 • Serena Williams 2017-ben édesanya lett, és azóta is aktívan versenyez a teniszpályán.
 • Michael Jordan a Chicago Bulls játékosaként hat NBA-bajnoki címet szerzett, és 1991-ben és 1992-ben is a liga MVP-je (legértékesebb játékosa) volt.
 • Angela Merkel a német kancellári poszton eltöltött 16 éve alatt négy német kancellárt is túlélt.
 • Barack Obama elnöksége alatt az Amerikai Egyesült Államok gazdasága kilábalt a 2008-as gazdasági válságból.
 • Justin Trudeau a 2015-ös kanadai választáson a Liberális Párt történetének legnagyobb győzelmét aratta

A cikk nyílt források alapján készült, így lehetnek benne pontatlanságok. Címlapkép: wikimedia – Anish Morarji from St Albans, England

- hirdetés -CBDOAZIS.HU