Ahogyan néha új abroncsot kell venni az autónkra, úgy időnként eljön a felni vásárlás ideje is. A felni egyrészt nagyon szép dísze lehet az autónak, és esztétikusabbá teheti a megjelenését, másrészt viszont fontos védelmi funkciót is ellát. Bár örök kérdés még mindig az autósok körében, hogy lemezfelnit vagy alufelnit válasszanak-e, a legtöbben mégis a lemezfelni mellett döntenek.

A felni amellett, hogy díszíti az autót, még az agy és a gumiabroncs biztonságos kapcsolódását is biztosítja, tehát nemcsak esztétikus, de praktikus megoldás is. Az tehát nem kérdés, hogy felkerüljön-e felni az autóra, az viszont már igen, hogy milyen. Az autósok között már régóta vita folyik, hogy alufelni vagy a lemezfelni jobb választás, ugyanakkor tény, hogy a lemezfelninek van néhány előnyös tulajdonsága az alufelnivel szemben – írja a Fékmester.

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a két típus anyagában eltér, tehát emiatt más-más tulajdonságokkal bír. De mit is tud egy lemezfelni, ami miatt érdemes inkább ezt a típust választani?

Miért válasszunk inkább a lemezfelnit alufelni helyett?

Az alufelnik ugyebár alumíniumból készülnek, míg a lemezfelnik jellemzően acélból. Az acél lényegesen tartósabb, mint az alumínium, jobban ellenáll a kisebb-nagyobb ütődéseknek, sérüléseknek és karcolásoknak, és bizony a javítása is könnyebb. A tartósság tehát egy fontos szempont, különösen annak a fényében, hogy a felni esztétikai és védelmi funkciót is ellát. A hazai utak nagyon kátyúsak, sokan a padkával is rendszeresen ütköznek, egy lemezfelni lényegesen jobban bírja majd az ilyen megterheléseket, mint egy alufelni.

Szintén előny a lemezfelni esetében, hogy olcsóbb, mint az alufelni, tehát anyagi szempontból sem egy rossz választás. Az azonban nem árt tudni, hogy az acél nehezebb, mint az alumínium, ami a téli vezetésnél nagyon is ideális. A súlyánál fogva a havas és jeges utakon jobb tapadást tesz lehetővé. A sérülések javíthatósága is sokkal könnyebb egy lemezfelni esetében, tehát, ha felniben gondolkodunk, a lemezfelni nagyon is jó választás lehet.

A lemezfelnis rögzítéséről röviden

A lemezfelnit rögzítheti kerékcsavar, vagy kerékanya. Mindkettő széles választékban kapható számos webshopban és autósboltban érhető el, és nem jelent kifejezetten nagy befektetést. Amire érdemes figyelni, hogy eltérő lehet az egyes kerékcsavarok és kerékanyák kezelhetősége. Egyes típusokat lehet kúpzsírral vagy rézspray-vel kezelni, másokat nem. Ugyanakkor a szakértők véleménye az, hogy télen azokat a kerékcsavarokat sem árt kezelni, melyeket elvileg nem lehetne, ugyanis a téli használat nagyon megviselheti őket.

A lemezfelni rögzítéssel persze valószínűleg nem mi fogunk foglalkozni, hanem majd a szerelő, bár akinek felnin van az abroncs, azok akár maguk is belevághatnak a gumicserébe. Ha így teszünk, akkor mindenképp célszer a csere során figyelmet fordítani a kerékcsavar és a kerékanyag kúpjaira, és megfelelő módon kezelni őket, hogy télen a felni rászoruljon az agyra a rozsdásodás miatt.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU