A Földön ma élő több milliárdnyi ember nagyon eltérő tulajdonságokkal bír, de persze nagyon sok közös vonás is lehet az egyes egyének között. Így van ez az ökotudatosság esetében is. A különböző generációk ökotudatossága persze nagyon sok tényezőtől függ, itt kell megemlíteni a kulturális, társadalmi és gazdasági környezetet, de az egyéni tapasztalatokat is, s persze azt sem lehet elfelejteni, ki hol él?

Minél több kerüljön vissza a gyártásba

Ha a hagyományosnak mondott csomagolóanyagok helyett valaki az öko változatokat részesíti előnyben, annak nagyon sok hasznos következménye lehet. Például a Relatív-A Kft. papír okmánytasakjaival sokkal kevésbé terheled meg a környezetet. Ugyanúgy tudod alkalmazni ezeket is, azaz a csomagok és a dobozok oldalára vagy tetejére ragaszthatod rá. Ugyanúgy segítenek a beléjük helyezett csomagkísérő dokumentumok abban, hogy a küldemények biztonságosan eljussanak a címzetthez, legyen az akár a világ legtávolabbi szegletében is.

Az apró különbség az alapanyagban keresendő: ezeket a termékeket ugyanis 100 százalékban papírból állítják elő. Környezetbarát termékek, amelyeket a használatukat követően a szelektív gyűjtőbe téve vissza lehet juttatni a körforgásba. Újrahasznosított papírtermékek készülhetnek belőlük.

Megfontolt választás

A fenntarthatóbb életmód és gazdaság megteremtése a közös ügyünk. Hiszen nem mindegy, hogy mekkora az egyén, és a kisebb vagy nagyobb közösségek ökológiai lábnyoma. Minél kisebb az ökológiai lábnyom, amelyet a globális hektárral mérnek, annál jobb a helyzet. Az öko termékek vásárlásával minden egyes polgár rengeteget tehet ezért. Sokkal jobb lehet az egyre fogyatkozó erőforrások felhasználása, javulhat a környezetünk egészsége, amely nagy hatással van a mi, saját egészségünkre és jóllétünkre is. Ha öko csomagolóanyagokat választasz a hagyományos helyett, akkor te is máris sokat teszel azért, hogy kevesebb vegyszert használjanak a gyártásban. Természetesen az öko jelzéssel ellátott anyagok visszakerülhetnek a gyártásba és újra meg újra öko termékek alapanyagául szolgálhatnak. 

Minden generáció felelőssége

A baby boomereknek nevezett generáció tagjai a fogyasztás és az ipari fejlődés évtizedeiben cseperedtek, de egyre többen váltak mára környezettudatos fogyasztóvá. Az X-generáció tagjai, az információs forradalom gyermekei közül sokan értékelik a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot. Az Y-generáció tagjai egyre inkább ökotudatosan élnek. A Z-generációra jellemző az aktivizmus és a társadalmi felelősségvállalás, ideértve a környezeti kérdéseket is.

Egy bolygó van, a felelősség pedig közös. Nem bízhatunk csak abban, hogy a körülmények és értékek, amelyek a fiatalabb generációk számára kialakulnak, önmagukban segítik a fenntarthatóbb életet. Minden egyénnek feladata van, az ökotermékek választása fontos mérföldkő.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU