A bankszámla nem csak nélkülözhetetlen egy sor szempontból, de még ajándék pénzt is osztogatnak a megnyitásáért a bankok. Egy embernek több bankszámlája is lehet párhuzamosan, így akár 100 ezer – 200 ezer forintot is összeszedhetünk, és akkor még nem beszéltünk az ajánlásokért kapott pénzről.

Több ok is van arra, hogy miért legyen valakinek bankszámlája. A bankszámla a fizetés érkezésén és a pénz tárolásán túl egyben biztonságos pénzkezelést is jelent az otthon tartott, nagyobb mennyiségű készpénzzel szemben.

A biztonság mellett az értékállóság is fontos, hiszen a bankszámlán le lehet kötni a pénzt lekötött betétben vagy más befektetésbe lehet áthelyezni és ezzel kompenzálni lehet az inflációt. Különösen fontos ez a 2021 és 2024 között lezajlott vágtató infláció során, ahol minden vásárló a pénze vásárlóértékének jelentős csökkenésén érezhette az évtizedek óta elfelejtett, kimagasló pénzromlást. Ezt a készpénz nem tudja önmagában kompenzálni.

Készpénz esetében egy erős infláció során egyetlen racionális magatartás létezik: el kell költeni a pénzt, amíg alacsonyak az árak és a pénz megőrzött vásárlóértéke abban jelentkezik, hogy később az olcsóbb áron megvásárolt élelmiszert vagy háztartási cikket fogyasztunk, mint amennyiért az éppen kapható.

Az otthon tartott, különösen nagy mennyiségű pénz kockázatot jelenthet a lopás vagy valamilyen veszteség esetén. A bankban ezzel szemben a megfelelően beállított limitekkel, a bankkártya – használaton kívüli – blokkolási lehetőségével, a tranzakciókról érkező push értesítésekkel, illetve az elektronikus fizetőeszköz mögötti pénz védelmét szolgáló jogszabállyal teljes biztonságban van a pénz.

Emellett a bankszámla lehetővé teszi a pénzügyek hatékony kezelését azzal, hogy a bevételek és a kiadások nyomon követhetők és a háztartási számlák is könnyen kifizethetők, akár többféleképpen is. Készpénz használat esetén viszont csak egyetlen módon lehet áttekinteni a költéseket: ha kézzel könyveljük azokat.

A bankszámlán szerencsére ezt megteszi a bank helyettünk, egyes banki mobilalkalmazások pedig arra is képesek, hogy a blokkot lefényképezhessük az okostelefonunkkal és hozzárendeljük a tranzakcióhoz a mobilappban. Ezzel nem csak a költés végösszege, de az egyes tételek is nyomon követhetővé válnak. A blokk fényképét nem látja a bank, az a mobiltelefonon tárolódik, nem a bank szerverén.

A bankszámlán számtalan tranzakció végezhető el, így a bankkártyás vásárláson kívül a készpénzfelvételre ATM-eken keresztül, ha éppen szükség lenne készpénzre. Bankszámláról fizethetünk az interneten, általában bankkártya segítségével, befizethetjük a sárga csekkeket postai sorban állás nélkül, csoportos beszedéseket rögzíthetünk a számlán, melyek automatikusan teljesülnek, továbbá pénzt küldhetünk bárkinek az országon belül vagy kívül.

Hazai bankba utalva a pénzt, a művelet 5 másodpercen belül teljesül. Így gyorsan, könnyen és hatékonyan segíthetünk egy rokonunkon vagy ismerősünkön, akinek gyorsan van szüksége pénzre, de a nyaraló gyermekünknek is tudunk plusz pénzt küldeni ezzel a módszerrel. Ugyanígy mi is kaphatunk pénzt másodpercek alatt nagyon gyorsan, sőt erre ma már személyi kölcsön igénylési folyamatok is léteznek.

Számtalan befektetési módszer is elérhető a bankszámláról, a klasszikus lekötött betétek mellett ma már egyre több bank kínál olyan megtakarítási számlát, amelyen célhoz kötötten, megadott határidőre lehet pénzt félretenni, sőt a bankkártyás vásárlások utáni kerekítésekből is lehet automatikusan megtakarítást gyűjtögetni.

Egy jó bankszámla kiválasztása a legkönnyebb egy bankszámla kalkulátor segítségével, ahol egyetlen végösszeg alapján lehet összehasonlítani a hazai bankszámlákat a beírt költések alapján. A BiztosDöntés.hu-nál az összehasonlíthatóság a mobilalkalmazások szolgáltatásaira is kiterjed, hiszen leggyakrabban ezt a felületet használjuk a napi pénzügyeink intézése során.

Számlanyitás ajándék pénzzel

Divatossá vált manapság a számlanyitás jóváírással. Ez azt jelenti, hogy a bankok ajándék pénzt osztogatnak egy-egy bankszámlanyitásért cserébe, ha a számlát nyitó személy nem volt még náluk ügyfél egy bizonyos ideje.

Ezek az összegek igen jelentősek, 30 ezer – 40 ezer forintok is lehetnek, de néha 50 ezer forintos ajánlat is elérhető a piacon. Egy személy több banknál párhuzamosan is nyithat ilyen bankszámlát, így több pénzt is összeszedhet.

Ezen kívül még jelentősebb pénzeket is osztogatnak a bankok a meghívott új ügyfelek után, melyet a meglévő ügyfelek hoznak a bankhoz. Ilyen esetekben az ajánló és az ajánlott is kap pénzt.

A bankszámlanyitásért kapott pénzért csekély pénzügyi feltételeket és 1-2 éves hűségidőt is elvárnak a bankok, ezek azonban általában könnyen teljesíthetőek.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU