A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új kezdeményezése révén már követhetővé válnak a régiós üzemanyagárak. A hivatal 2024. április 19-től heti rendszerességgel teszi közzé az üzemanyagárakat, amelyek alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin adatai képezik. Az új statisztika az 95-ös benzin és a dízelüzemanyagok átlagárait mutatja be, lehetőséget adva a régiós árak összehasonlítására.

Innovatív megoldások a statisztikában

A KSH új, online platformot indított az év elején, hogy az új és innovatív módszertani eljárásokon alapuló kísérleti statisztikákat publikálhassa. Ezek az adatok segítséget nyújtanak a felhasználóknak az újonnan felmerülő adatigények kielégítésére, ismerethiányok pótlására és a szakpolitikai döntéshozatal támogatására. A KSH elkötelezett amellett, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a piaci változásokra és az új kihívásokra.

A statisztikai adatok jelentősége

Az üzemanyagár-kísérleti statisztika lehetővé teszi a gazdasági szereplők, tudományos élet képviselői és a társadalom széles rétegei számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek az üzemanyagpiac aktuális helyzetébe. A KSH által közzétett adatok segítenek a piaci trendek megértésében és az árak alakulásának előrejelzésében.

Az üzemanyagárak heti frissítése

A statisztikák 2023. január 2-tól kezdődően tartalmaznak adatokat, így a felhasználók visszamenőleg is elemezhetik az üzemanyagárak alakulását. Az új statisztika segítségével az egyes országok közötti árkülönbségeket is könnyen összevethetők, ami további információval szolgál az üzemanyagpiac regionális sajátosságairól.

A KSH szerepe és elkötelezettsége

A KSH mint statisztikai hivatal feladata a gazdaság, társadalom és környezet állapotának és folyamatainak bemutatása. A hivatal elhivatottan törekszik az objektív és transzparens tájékoztatásra, biztosítva ezzel, hogy a közzétett statisztikai adatok nemzetközi és hazai viszonylatban is összehasonlíthatók legyenek. Ezáltal a KSH adatok független igazodási pontként szolgálhatnak mind a lakosság, mind a döntéshozók számára.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU