A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentette, hogy hét, elsősorban közbeszerzési tendereken részt vevő útszóró só forgalmazó vállalkozás 2011 és 2014 között versenykorlátozó egyeztetéseket folytatott és összejátszott egymással Magyarországon. A versenyhatóság összesen mintegy 400 millió forint bírságot szabott ki a hat vállalkozásra, közülük négy beismerte a jogsértést.

A GVH kiemelte, hogy az ilyenfajta közbeszerzési kartellek felszámolása kulcsfontosságú céljuk. A vizsgálat 2014-ben indult, amikor a GVH észlelte, hogy az útszóró só forgalmazó vállalkozások összejátszottak a magyarországi közbeszerzéseken. A versenyfelügyeleti eljárás megállapította, hogy ezek a vállalkozások egyeztették ajánlati áraikat, valamint felosztották egymás között a tendereket. A közbeszerzéseket például a Magyar Közút Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hirdette meg.

A GVH vizsgálata több mint három évig tartott, mivel egyes ügyekben párhuzamosan folyt büntetőeljárás is. A versenyhatóság úgy döntött, hogy összesen mintegy 400 millió forint bírságot szab ki hat vállalkozásra, közülük négy vállalkozás egyezségi eljárás keretében elismerte a jogsértést és vállalta a megfelelési program bevezetését.

A GVH Versenytanácsa különösen súlyosnak értékelte a jogsértéseket, mivel közpénzekkel finanszírozott beszerzésekről van szó, és a vállalkozások vezető tisztségviselői is részt vettek a kartellben.

Ez a bírság az utóbbi időben egy sor hasonló ügy után érkezik, amelyekben a GVH megállapította, hogy vállalkozások összejátszottak a magyar piac felosztásában, ami súlyosan sérti a versenyt és a fogyasztók érdekeit.

forrás MTI

- hirdetés -CBDOAZIS.HU