Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alternatív fűtési, hűtési megoldások. Ennek köszönhetően a termékpaletta is folyamatosan bővül, és az egyes berendezések hatásfoka is javul. Ha fűtéskorszerűsítés előtt állsz, vagy az építkezés során most jutottatok el ehhez a ponthoz, akkor mérlegeld a lehetőségeket! Az otthonod és annak környezete, illetve a rendelkezésre álló költségkeret alapján válaszd ki a legmegfelelőbb technológiát!

Többféle megújuló energiaforrással működő berendezést, többek között hőszivattyúkat is találsz a Webkazán oldalán. Monoblokk és split rendszerű típusok is megjelennek itt a legnagyobb márkák – LG, Ariston, Cairox, Hajdu – termékeiből.

Monoblokk és split hőszivattyúk

A monoblokk hőszivattyúk egy kültéri berendezésből állnak. Ez könnyen rákapcsolható a hűtési, fűtési rendszerre. Nincs szükség a hűtőkör megbontására, így nem kell szakembert hívni a beszereléshez. Ugyanakkor a vízcsövek fagyvédelméről gondoskodni kell. 

A split rendszerek egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. A kültéri rész a ház falára vagy a földre, illetve a földbe kerül a telepítés során. Így veszi az fel az energiát a talajból, vízből vagy a levegőből. A beltéri egység pedig a fűtőtestekkel van összekapcsolva. 

Felhasznált energia szerinti típusok

A hőszivattyúk az energiát levegőből, vízből, talajból veszik fel, és ezzel állítják elő a hőt, a meleg vizet. Léteznek víz-levegő vagy víz-víz és talaj-víz elven működő típusok is, környezetünk adottságait mérlegelve döntsünk, hogy melyik lenne megfelelő számunkra! 

Könnyen telepíthető és karbantartható az első (víz-levegő) típus. A hatásfoka nagyon jó és a hazai klímaviszonyokhoz tökéletesen megfelel. Költségesebb és bonyolultabb kivitelezést nem igényel.

A víz-víz modell telepítéséhez a kertünket alaposan fel kell ásni! Forrás- és nyelőkút is szükséges hozzá: egyikből kinyerjük, másikba visszajuttatjuk a használt vizet. A talajszondás verziók geotermikus energiát használnak fel, melyhez szondacsöveket kell elhelyezni a talajban. Még bányaengedély is szükség a kiépítéséhez. Ez a legköltségesebb és legbonyolultabb megoldás, mérlegendő, megéri-e a beruházás.

Hajdu hőszivattyú

Ha a monoblokk hőszivattyúk érdekelnek, akkor érdemes megnézni, hogy az egyik népszerű magyar márka, a Hajdu mit kínál ezen a téren. Vannak egy- és háromfázisú berendezéseik is, melyek egy-, illetve háromfázisú elektromos árammal működnek. Teljesítményük és méretük miatt kisebb alapterületű helyiségekben használatosak az egyfázisú megoldások. Ipari termeléshez, gyári tevékenységhez vagy raktárakban pedig a háromfázisú gépek lesznek megfelelőek.

Milyen előnyei vannak?

Amellett, hogy környezetbarát megoldás a hőszivattyúk telepítése, még energiát is spórolhatsz velük! Bár a kezdeti beruházás költségesebb, de hosszabb távon bőven megtérül, és a karbantartása sem bonyolult. Ezek a berendezések hosszú élettartamúak, így nem kell aggódnod amiatt sem, hogy 1-2 éven belül elromlanak!

- hirdetés -CBDOAZIS.HU