A környezettudatosság az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott, és ez az autóiparban is egyre nagyobb szerephez jut. Nem véletlen, hogy az elektromos autók egyre népszerűbbek, és talán már nincs is olyan autógyártó, aki ne gyártana legalább egy elektromos vagy hibrid típust valamelyik modelljéből. De nemcsak az autógyártók számára fontos a környezettudatosság, de az abroncsiparban is.

Manapság az emberekben egyre nagyobb az igény, hogy csökkentség ökológiai lábnyomukat, és egy élhetőbb bolygót hagyjanak hátra az utókor számára. A legtöbb iparágban folyamatosan zajlanak a fejlesztések, hogyan is lehetne környezettudatos az adott ágazat. Az autóiparban már évekkel ezelőtt megindult a fejlesztés az alternatív meghajtású járművek területén, már pedig már nagyon is sok elektromos és hibrid jármű közlekedik az utakon – írj a Gumiwebshop.

Az abroncsipar területén is zajlanak a fejlesztések, és már több prémium márka kínálatában találunk környezettudatos abroncsokat.

Egyre többen választanak elektromos vagy hibrid autót

Az elektromos meghajtású autók egyre nagyobb teret hódítanak az autóiparban, és hazánkban is egyre több közlekedik a magyar utakon. Az alternatív meghajtásból többféle is létezik már, de talán a legelterjedtebb az elektromos meghajtás. Az elektromos autóknak számos előnye van, és azok számára, akiknek fontos a környezettudatosság, nagyon is jó választás.

Ezek a típusok ugyanis nem rendelkeznek káros anyagkibocsájtással, hiszen minden alkatrész elektromos árammal működik, amely nem termel semmilyen, a környezetre ártalmas anyagot. A fenntartásuk is kedvező, hiszen ritkán igényelnek alkatrészcserét, de fogyasztás szempontjából is nagyon gazdaságosak.

Környezettudatosság az abroncsgyártásban is

Az abroncsipar is felismerte már, hogy a környezetbarát szemlélet egyre inkább teret hódít, és persze alkalmazkodtak is ezekhez az igényekhez. Egyrészt ma már a legtöbb márka gyárt kifejezetten elektromos autókhoz kifejlesztett abroncsokat, másrészt léteznek már környezettudatos autógumik is. Sokan persze nem is tudják, hogy az elektromos járművel és a benzin/dízel autók esetében más abroncsa van szükség, pedig a helyzet az, hogy az elektromos autók abroncsai nagyobb súly és nyomatékterhelésnek vannak kitéve, ennél fogva sokkal strapabíróbbnak kell lenniük.

Arról már nem is beszélve, hogy az elektromos autók tulajdonosai ugyanúgy elvárják a kedvező fogyasztást, az alacsony zajszintet, és persze a megfelelő tapadás ezeknél az abroncsoknál is. Az elektromos autókra optimalizált abroncsok kínálata már elég széles, téli abroncsot, nyári és négyévszakos gumit is egyaránt találhatunk a kínálatban.

Azonban a fejlesztések folyamatosan zajlanak a környezettudatos abroncsok terén is. Ezek a gumik jellemzően bioalapú és újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, meglehetősen magas százalékban. Elsősorban még csak a nyári gumik között találhatunk ilyen abroncsokat, például a Pirelli vagy a Michelin kínálatában, de a fejlesztések folyamatosan folynak.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU