Bár februárban-márciusban még kevesen gondolnak a nyári termésre, ha teljes mértékben magunk termesztett növényekről szeretnénk szüretelni, már ilyenkor el kell kezdeni a kertészkedést. A palántázást rengeteg féle módon végezhetjük: ezek közül gyűjtöttünk most össze párat.

A jó öreg tejfölös pohár 

Ha a palántázásra gondolunk, a legtöbbünknek valószínűleg világító fehér tejfölös poharak és aranyos kis paradicsom növények jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, szüleink-nagyszüleink évtizedeken át minden évben ezt használták. És bár napjainkban sokan kedvelik a modernebb megoldásokat, a tejfölös (vagy akár joghurtos, kefíres) dobozok igazán méltó módon kerülhetnek újrahasznosításra, ha egy apró kis növény fejlődhet bennük a kiültetésig.

Mini üvegház

A mini üvegházak apró, pár-tíz centiméteres téglatestek, amelyekbe még apróbb lebomló „cserepeket” tehetünk. A legnagyobb előnyük, hogy az üvegházakat minden évben újra felhasználhatjuk. Mérettől függően az első néhány hétben vagy akár hónapokig is növekedhetnek bennük a növények, nekünk pedig mindössze annyi a dolgunk, hogy időnként megöntözzük őket, majd visszazárjuk a tetőt. Igazán modern, környezetbarát és egyszerű megoldást jelenthet, így akár kezdő palántázóknak is tökéletes választás lehet.

Tőzegcserép

A tőzegcserepek pontosan ugyan olyanok, mint a hétköznapi, műanyag testvéreik – kivéve, hogy lebomló anyagból készülnek. Ez azt jelenti, hogy amikor megerősödtek a növények és készen állnak a kiültetésre, nem kell őket kiszedni a cserépből, majd földbe rakni; egyszerűen csak cseréppel együtt el kell ültetni. A tőzeg teljes mértékben lebomlik, így nem korlátozza a növényt a növekedésben, ráadásul egészséges közeget is teremt a talaj fellazításával. A palánták nevelésének idején fontos azonban odafigyelni, hogy ha nem tudjuk lezárni a „kiskertet” például egy mini üvegházzal, akkor a benne lévő palánták ne száradjanak ki vagy égjenek ki a direkt napfénytől.

Növénytermesztő zsák

A növénytermesztő zsákok általában textilből készülnek, méretükből adódóan pedig egyszerre akár több tucat palánta nevelését is lehetővé teszik. A zsákok jól utánozzák a kiültetés utáni körülményeket, ugyanakkor biztosítják a szükséges védelmet is a még meg nem erősödött növényeknek. Nagyszerű vízelvezetést és szellőzést tesznek lehetővé, aminek köszönhetően a palánták a lehető legjobb környezetben növekedhetnek, így igazán egészséges növényekké válhatnak.

Az ANRO webshopon az egyéb palántázáshoz szükséges termékek mellett tőzegcserepek, mini üvegházak és növénytermesztő zsákok is több méretben érhetők el. Válogass kínálatukból kedvedre és kezdj neki a palántázásnak még most, hogy egész nyáron a saját terméseidet ehesd!

- hirdetés -CBDOAZIS.HU