A téli kert sokaknak olyan, mint egy valóra vált álom. Maga a paradicsom. A hely, ami összeköti a benti közeget a kinti természettel, ami egyfajta hídként szolgál. Mint ilyen, számtalan funkcióval rendelkezhet, és bizony a tervezés szakaszát nem érdemes elsietni.

Mi az első lépés?

Nyilván az elhatározás, hiszen ez is kell a sikerhez. Aztán, ha ez megvan, akkor rögtön előtérbe kerülhetnek a színvilággal kapcsolatos dilemmák, vagy éppen a funkcionalitás milyensége. Ám még mielőtt tényleg fejest ugranál a közepébe, megéri végiggondolni, hogy az Euronics kert- barkácsgépek kategóriájából melyek azok az eszközök, amik jelen pillanatban még hiányoznak az otthoni készletből. Például a csőtisztító, az ipari porszívó mind olyan eszközök, amik a karbantartásban hatékony segítőtársakká léphetnek elő. De történetesen, ha funkcióját tekintve egy főleg grillezésre, kinti étkezésre használt téli kerti környezet megteremtése a cél, akkor a grillezőt semmiképpen sem célszerű kihagyni a buliból. És akkor ez tényleg csak néhány lehetséges választás, amik azonban jól példázzák, hogy az első lépés nem a színvilág megálmodásánál, hanem a téli kert berendezéséhez, fenntartásához, sőt csinosítgatásához szükséges készülékek megvásárlásával kezdődik.

Hogyan tovább?

Ha az eszközpark adott, akkor jöhet a következő lépés. Az esztétikumot érintő részletek tisztázása. Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy miért nem élvez elsőbbséget a funkció? Nos azért, mert a téli kert grandiózus látványt nyújt, és a jelenlétével nagyban befolyásolja a közvetlen környezetét. Mint ilyen kulcsfontosságú tényező, cseppet sem mellékes, hogy milyen stílusjegyeket testesít meg.

A színeket ildomos összehangolni. A kert színvilága megegyezhet a házfalak, az ereszcsatornák, a korlátok vagy a nyílászárók színeivel. A fő, hogy legyen a háznak minimum egy olyan szeglete, ami a téli kert árnyalatát hordozza. Így a harmonikus hatás könnyedén fenntartható.

Milyen funkciókat tölthet be egy téli kert?

Sokkal több kialakítási módozat lehetséges az esetében, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják. Sokan növényekkel telepítik be, és egyfajta kiülő, relaxáló teret hoznak létre. Megint mások az étkezőjüket, vagy éppen a nappalijukat álmodják meg ilyen feltételekkel. De a konyha, az olvasószoba, a kávézó, vagy a cukrászda sem ritka megnyilvánulási forma. A lényeg, hogy a kijelölt tér olyan feladattal büszkélkedjen, ami mindenkinek örömöt okoz.

Ha ez is megvan, akkor következhetnek a még inkább gyakorlatias kérdések eldöntése: milyen alapanyagból készüljön a téli kert, milyen típusúak legyenek a nyílászárók, egyáltalán miként valósítható meg a hőszigetelés… Ez már jócskán szakmai profilba vágó témalista, de a tapasztalatok szerint az alumínium az egyik legjobb alapanyag, mert tartós, időtálló, megfizethető, nem rozsdásodik, és jól alakítható. A nyíló és bukó nyílászárók egyaránt népszerűek, mindegyik fajtának megvan a maga előnye és hátránya, amik általánosítva végképp nem ítélhetőek meg, ugyanakkor egyéni szinten, ismerve a személyes elképzeléseket, már sokkal egyszerűbb a választás.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU