Alig akad olyan szenvedélyes olvasó, aki az élete során többször is ne találta volna szembe magát azzal a problémakörrel, hogy túl sok könyve van a rendelkezésére álló helyhez képest. Azoknak, akiknek lételemük az olvasás, az otthonuk némiképp egy könyvtárhoz hasonlít. Csakhogy hiába minden igyekezet, előbb vagy utóbb helyszűkében leszünk. A négyzetméterek száma véges és változatlan, a kiadott és megvásárolt könyvek száma azonban egyre csak nő. Vagyis a probléma egyre súlyosbodik, mondhatni.

Éppen ezért egy vérbeli könyvmoly ilyenkor a következő szintre lép, és elkezd tudatosan gondolkodni a könyveket illetően. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, azt mai cikkünkben meg is mutatjuk.

Hányszor fogjuk elolvasni?

Minden könyvmoly tudja, hogy vannak egyszer olvasandó könyvek és olyanok, amelyekhez egészen egyszerűen újra meg újra vissza kell térni. Ez utóbbiból számtalan regény vár ránk a Mai-Könyv.hu szépirodalmi részlegén.

Éppen ez a megkülönböztetés adja az alapját annak, hogy mit is kezdjünk a polcainkon eluralkodni készülő káosszal. 

Persze dönthetünk úgy is, hogy nem törődünk a könyvkupacokkal, ám a halmok előbb vagy utóbb veszélyesnek bizonyulnak, nehezen takaríthatóvá válnak, és könnyen borulnak.

Éppen ezért érdemes jó előre elhatározni, hogy mely könyvek kerüljenek a polcunkra, azaz melyikeket vegyük meg, és melyik az, amelyiknek inkább nem hagyunk ki helyet, még ha el is olvassuk.

Mit tegyünk a feleslegessé vált könyvekkel?

Persze a fenti gondolatmenet csakis az újonnan, vagyis eztán bekerülő könyvekre alkalmazható. Amelyek már ott hevernek halomban a polcokon és a polcok előtt/mellett, azokra más szabályok érvényesek. Mutatjuk, hogy érdemes eljárni:

  • Amiket már biztosan nem szeretnénk lapozni, de jó állapotban vannak, és meg is válnánk tőlük, azokat többféle platformon eladhatjuk.
  • Amiktől nincs szívünk megválni, de nem is lapozzuk őket, azokat be lehet dobozolni, és a padlásra vinni.
  • Fájó leírni, de akadnak olyan könyvek, amelyekért – többnyire állapotuk miatt – nem kár, és nyugodtan landolhatnak a szemétben.

Persze mindez gondos mérlegelést igényel, így feltétlenül szánjunk elegendő időt arra, hogy mindezt végigzongorázzuk.

Kategorizáljunk!

Aki sokat olvas, az pontosan tudja, hogy mely könyvek fogják lekötni, melyiket szeretné elolvasni, és melyik az, amelyiket a polcán is szeretné látni.

Mivel a polcok férőhelye véges, ezért minél hamarabb nekiállunk tudatosan kiépíteni a könyvtárunkat, annál korábban lesz viszonylagos rend az otthonunkban. Csakis azokat a könyveket vegyük meg, amelyek értéket képviselnek a számunkra. Amelyiket csak egyszer olvasnánk, azokra ne pazaroljunk helyet: kérjünk inkább kölcsön, vegyük ki a könyvtárból, és így bőségesen jut hely azoknak, amelyek meghatározó olvasmányokká váltak az életünk valamelyik pontján. Ha így teszünk, pazar magánkönyvtárat alakíthatunk ki úgy, hogy közben az otthonunk is rendezett marad.

- hirdetés -CBDOAZIS.HU